Održana 10. sjednica Skupštine Turističke zajednice Dugog Sela: Za kvalitetan rad TZ-a potrebno zapošljavanje profesionalnog djelatnika

Skupština Turističke zajednice Grada Dugog Sela održala je 10. sjednicu pod predsjedavanjem predsjednika TZ-a, gradonačelnika Nenada Paniana. Članovi su jednoglasno prihvatili izvješće o ostvarenju Programa rada i financijskog plana za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna.
Ukupni prihodi za 2018. planirani su u iznosu od 673.000 kuna, I. rebalansom 503.000 kuna, a u razdoblju u prvih devet mjeseci ostvareno je 174.066,89 kuna. Planirani prihod od boravišne pristojbe bio je 12.000 kuna, a ostvareno je 8.352,84 kune. Od turističke članarine ostvareno je 165.701 kuna, a planirano je bilo 211.000 kuna. Rashodi su iznosili 230.795 kuna, razlika 65.093 kuna. Negativna razlika između prihoda i rashoda namirena je osiguranim sredstvima iz proračuna. Kako je pojasnila voditeljica odsjeka za gospodarstvo Zvjezdana Budor Klarić, ostvareno sve što je zacrtano planom i programom. Među realiziranima su manifestacije Vincekovo, Fašnik, Uskrsno bojanje jaja, Sajam cvijeća, Izložba vina, Dugoselske jeseni, Martinje.
Nenad Panian kazao je kako je TZ je stabilna. Podsjetio je kako su zbog rebalansa ostali bez sredstava što je nadoknadio Grad. Manifestacije su privukle velik broj ljudi i velik broj novinara te se za Dugo Selo pozitivno čulo u medijima. „Sve je više upita za život u našem gradu. Gradi se 220 stanova, imamo udruge, institucije, vrtiće, imat ćemo ih još, bit će i treća škola. Trebaju nam hoteli, smještajni kapaciteti, znamenitosti…Radimo na uređenju grada. Imamo ovdje turističkih djelatnika, ljude koji se bave proizvodnjom i uslugama, OPG-ove… Dugo Selo je jedini grad koji nema direktora TZ-a, time se bavimo Jasminka Kokot Bambić, Zvjezdana Budor Klarić, ja, djelatnici grada umjesto profesionalca. Prezentiramo grad na županijskoj razini, u Hrvatskoj i inozemstvu, tu su putovanja, savjetovanja… Vidjet ćemo, mislim da ćemo morati uspjeti zaposliti profesionalca, urediti ured u Maloj galeriji, sve dok ne proradi KIC, projekt koji smo aplicirali na Aglomeraciju Zagreb“, istaknuo je Panian o potrebi zapošljavanja profesionalnog turističkog djelatnika.
Informirao je o planovima za uređenje crkve na Martin bregu, dogovorima oko okolnog zemljišta te o pripremnim radovima za sanaciju tog dugoselskog simbola kojeg posjećuju brojni gosti. Neki od planova usmjerenih na turistički razvitak je ideja o posavskom etno selu u Ostrni dok bi na Martinu bilo prigorsko. Sredstva za projekte potrebno je povući i iz EU fondova. Spomenuo je i pitanje sponzorstva lokalnih tvrtki za manifestacije koje se, na žalost, rijetko odazivaju na upite. Ostvari li se pojačana stanogradnja, najavljeno je oko 800 stanova, u vremenu od 3 do 5 godina, to će značiti i priljev novog, radno sposobnog stanovništva. Povećat će se i turistička pristojba. Ukoliko, kako je rekao, ponovno dođe do smanjenja sredstava za TZ, snaći će se. Grad ima veliki turistički potencijal, radi se na tome da grad postane grad. Dogovara se i o mikroprijevozu s Rugvicom.  Pozvao je sve da daju prijedloge i sugestije. Skupština je donijela zaključak kojim se Gradskom vijeću predlaže zapošljavanje profesionalnog djelatnika u TZ-u. Turistička zajednica poslovala je u skladu sa zakonskim propisima, izvijestio je nadzorni odbor čije su izvješće članovi također jednoglasno prihvatili.
Jednoglasno je prihvaćen Program i financijski plan za 2019. godinu. Manifestacije ostaju iste, a sveukupno je planirano 673.000 kuna. „Računamo na 400.000 kuna iz gradskog proračuna što je u prijedlogu proračuna. Ako se to ne donese onda će se morati rebalansirati ta stavka. Iz županijskog proračuna planirano je 50.000 kuna. Za manifestacije 385.000 kuna, za neplanirane da možemo pratiti povećali smo na 57.000 kuna, predvidjeli smo za posebne prezentacije grada u zemlji i inozemstvu 55.000 kuna te 100.000 kuna za funkcioniranje ureda jer se ponovno planira zapošljavanje profesionalca. Planirani prihodi od boravišne pristojbe su 12.000 kuna, od turističkih članarina 211.000 kuna“, kazala je Budor Klarić.
O trenutnim događanjima govorila je zamjenica gradonačelnika J.Kokot Bambić. U tijeku je Advent, u centru je postavljena Kućica Djeda Božićnjaka koja se može posjetiti svaki vikend od 17 do 20 sati. Tu je i ugostiteljska ponuda u šatoru do kućice. U dogovorima su s KUD-ovima i zborovima kako bi se ugođaj upotpunio glazbeno-scenskim programom. Pozvala je i na gradsku manifestaciju „Badnjak pod vurom“. U gastro ponudi bit će ribice i fiš, dijelit će se gradski kalendar. Tradicionalno okupljanje održat će se od 10 do 13 sati. Kao i lanjskih godina, očekuje se velik broj posjetitelja i dobra atmosfera. Bila je ovo zadnja sjednica Skupštine TZ-a u ovom sazivu. Članovima su upućene riječi hvale za njihov rad uz prigodni dar.Skip to content