Održana Godišnja skupština dugoselskih Hrvatskih vitezova: Nastavak projekata usmjerenih na ostvarivanja braniteljskih prava

Udruga Hrvatski vitezovi-ratni veterani 1991. Dugo Selo održala je svoju 12. redovnu izvještajnu skupštinu u Lovačkom domu „Srnjak“ u Prozorju. Skupštinu je otvorio predsjednik udruge Damir Mesić,vodilo je radno predsjedništvo u sastavu Ivica Smolčić, Ilija Samardžić i Kruno Ivaniček.
Realizacija projekta „Reintegracija i rehabilitacija hrvatskih branitelja i branitelja s invaliditetom“, sredstva od 16.000 kuna dobivena su na natječaju Grada Dugog Sela, išla je po planu i programu, naveo je predsjednik Mesić podnoseći izvještaj o radu udruge. Tijekom 2015. godine te u 2016. godini  surađivali su s Gradom i ostalim čimbenicima na projektu „Dom hrvatskih branitelja Dugo Selo“. Dugo očekivani objekt, za koji je financijski sredstva osigurao Grad, ove je godine uspješno i završen te svečano otvoren na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, naglasio je Mesić.

U planu novi projekti – tribine i okrugli stolovi na temu Domovinskog rata i ostvarivanja prava branitelja
U suradnji sa stručnim službama Grada sljedeće će godine završiti zajednički projekt obnove dječjih igrališta i parkovnih sadržaja u svim gradskim naseljima što je mali znak kako su dugoselski branitelji itekako prisutni, naglasio je. Briga za potrebite članove u fokusu je udruge, pomaže se raznim donacijama poput robe, namještaja, kućanskih aparata. No, sve je teže pružiti neophodnu pomoć jer je potrebitih sve više, a ne mogu se osloniti na resorne institucije. Zbog takve situacije hrvatski branitelji sve teže ostvaruju svoja prava. U proceduri izglasavanja je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za koji kontinuirano i aktivno prikupljaju podatke unutar braniteljske populacije te prijedloge i moguća rješenja šalju u resorna ministarstva. Opetovano ukazuju na potrebe svih skupina branitelja, s naglaskom na prava najugroženijih – ratnih vojnih invalida, ali i nezaposleni koji nisu društveno zbrinuto sukladno Nacionalnoj strategiji o izjednačavanju osoba s invaliditetom. Kada se govori o udrugama invalida često se iz vida ispuštaju braniteljske udruge, pa tako i  Vitezovi, smatra Mesić. Od ostalih aktivnosti izdvojio je sportske sekcije udruge. Aktivna je ribička, na jezerima ŠRD-a redovito sudjeluju u akcijama čišćenja i održavanja. Streljačka sekcija ima dobre rezultate na natjecanjima kao i streljačka udruga „Patriot“. Lani je povodom proslave Dana pobjede uspješno organizirano sportsko natjecanje; sudjelovali su na fišijadi u Vrbovcu; na dugoselskoj; tradicionalno odlaze na spomen obilježje Trokut Novska, Vukovar i Škabrnju; prisjećaju se svojih suboraca te obilježavaju sve datume. Dokumentacijska sekcija prikuplja podatke s ciljem prezentacije u obrazovnim ustanovama i kreiranju jedinstvene digitalno-tiskane baze svih branitelja s ovog područja. Kako se čulo, na ovom je području oko 1800 osoba sa statusom branitelja, potrebno ih je animirati i vratiti u društvo. Održano je više tribina, među njima na temu 25. godina od osnivanja OS RH u Dugom Selu te ona s povijesnim osvrtom na odlazak JNA iz Grada. I u narednom razdoblju planiraju nastaviti sa standardnim aktivnostima, među njima su već sljedeći tjedan odlazak na tradicionalno Vugrovečko Miholje te sudjelovanje na gradskoj manifestaciji „Stara jela z Dugoga Sela“. Organizirat će se i više okruglih stolova u Domu branitelja, prostoru koji je kako je rečeno, otvoren za sve udruge i u kojem je potrebno slaviti život te zajednički raditi za boljitak Domovine i mladih naraštaja.

Dobra suradnja Vitezova sa srodnim udrugama
Skupštini su nazočili brojni gosti, predstavnici srodnih udruga s kojima dugoselski Vitezovi uspješno surađuju. Okupljene je pozdravila predsjednica Udruge roditelja i  udovica poginulih hrvatskih branitelja Danijela Močnik, predstavnik UHDDR-a Sesvete, predsjednik HVIDR-e Željko Galović, predstavnici Vitezova iz Brckovljana kao i predsjednik rugvičkih Jadranko Brestovec, predsjednik županijske Zajednice Vitezova Nenad Geri, predstavnik Crnih mambi. Također, skupštinu su pozdravili i gradonačelnik Nenad Panian te njegov zamjenik Nikola Tominac. „Moji suborci, došlo je naše vrijeme i moramo skupiti glave. Potrebno je oprostiti jer mržnja ne vodi nikud i jednostavno, moramo raditi za bolje sutra. Moramo jedni druge poticati i biti zajedno“, kazao je gradonačelnik Panian. Druženje, ideje, razgovor, duhovna obnova te stručna pomoć u vidu psihološke pomoći može se ostvariti u prostoru Doma veterana koji smo dugo čekali, a rad će se ostvariti investicijama i poticajima. Na kraju skupštine, branitelji su pozvani na duhovnu obnovu 13., 14,. i 15. listopada u Župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću.Skip to content