Posjeta Veleposlanstva Države Katar Dugom Selu : Uzajamno zanimanje za suradnju i ulaganja

Njegova ekselencija Ambasador Države Katar u Hrvatskoj, gospodin Nasser Hamad Al-Khalifa danas je u pratnji najbližih suradnika posjetio Grad Dugo Selo, na poziv gradonačelnika Nenada Paniana.

Nakon srdačnog dočeka u dugoselskoj Gradskoj vijećnici visoki gosti uručili su domaćinima darove: suvenir – maketu tradicionalnog broda i nekoliko tiskanih ilustriranih izdanja iz kojih se ta Država može pobliže upoznati. Susret gradskih dužnosnika, među kojima su pored gradonačelnika Paniana bili njegovi zamjenici, Jasminka Kokot Bambić, Nikola Tominac, zatim pročelnici Dean Dragičević, Marijo Vinko, dr. Sunčana Žuteković i drugi, s visokim gostima protekao je u prijateljskom i opuštenom ugođaju ali u razgovoru o ozbiljnim temama. To je prije svega moguća suradnja Dugog Sela i Hrvatske s tamošnjim gospodarstvenicima – ulagačima. Stoga su gradonačelnik Panian a potom i pročelnik za gospodarstvo Dragičević, prikazali sve komparativne prednosti dugoselskoga područja s naglaskom na gospodarsku zonu, raspoloživo zemljište s infrastrukturnom opremljenošću. Prikazi s podacima iznijeti su u kontekstu prometne (cestovne, željezničke povezanosti s naglaskom na obližnju zračnu luku). U izlaganju prikazani su prometni smjerovi prema sjeverno-europskim zemljama tako i u smjeru istoka i zapada. Naglašen je značaj riječke luke i niz drugih obećavajućih mogućnosti za potencijalne ulagače.

Uvidjevši prednosti iz izlaganja dugoselskih potencijala i povezanosti, katarski veleposlanik zanimao se za uvjete ulaganja poput komunalne opremljenosti, poreznih obveza te okolnosti za dobivanje odgovarajući dozvola. On također smatra velikom prednošću skorašnji ulazak Hrvatske u Schengen zonu.

Gosti ih katarskog veleposlanstva sa zanimanjem su pratili prikaz dugoselske uspješne i svjetski poznate tvrtke BOKART International GLASS, koju je predstavio direktor Daniel Kvesić. Njihova djelatnost – „Art staklo u arhitekturi“, koju su ostvarili na interijerima i vanjskim prostorima diljem svijeta, od Vatikana do Amerike, oduševila je goste, koji su pokazali zanimanje za tu djelatnost. Vlasnici ove tvrtke također su zainteresirani za tamošnje tržište.

I na kraju, Velesposlanik Katara doživio je Dugo Selo kao lijep i sretan grad ljubaznih ljudi, uz riječi zahvale na gostoprimstvu. Također je najavio moguću suradnju našega grada s gradovima u Kataru uslijed mogućnosti koje je spoznao tijekom susreta.

Kao domaćin, gradonačelnik N. Panian emotivno se osvrnuo na tu uspješnu i bogatu zemlju koju je nedavno posjetio sa suprugom. U toj je zemlji, kazao je, ostao je dio njegova srca. Stoga je zadovoljan današnjom prijateljskom posjetom iz bogate zemlje uspješnih ljudi.

 

F1.JPG F2.JPG F3.JPG F4.JPG F5.JPG F6.JPG F7.JPG Fnaslovna.JPG

 Skip to content