Povodom Dana neovisnosti odana počast na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima

Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada, obilježen je današnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima kod pošte u Dugom Selu.

Počast je odalo izaslanstvo Grada Dugog Sela gradonačelnik Nenad Panian sa svojim zamjenicima Jasminkom Kokot Bambić i Nikolom Tomincem te gradski vijećnici predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Darjanom Budimirom, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, Hrvatski vitezovi Dugo Selo te Zagrebačke županije, HVIDR-e, stranačka izaslanstva HDZ-a i SDP-a. Gradonačelnik Nenad Panian govorio je o važnosti ovog datuma kada je Hrvatska krenula putem samostalnosti, putem onog što smo stoljećima sanjali.

„Svatko na svoj način je pridonio tome, danas svi ovdje skupa sjećamo se trenutaka kada, jednostavno, ono čemu su dečki pridonijeli je postalo stvarnost. Borba je trajala još nekoliko godina, ali znali smo za što se borimo i kuda idemo i danas s ponosom možemo stajati ispred spomenika i zahvaliti na svemu što su učinili za nas, položili svoje živote. Na nama je da sada taj 8.10. bude onaj stožerni i jedan od glavnih znakova naše neovisnosti. Zajedno u Europi, da smo ponosni što smo članica Europske unije i da budemo ponosni na ono što ćemo učiniti u sljedećem razdoblju i polako se približavati našem cilju, a to je jednakosti i ravnopravnosti sa svim europskim država, toj schengenskoj granici, kada ćemo biti u potpunosti članovi Europske unije i na sasvim drugačiji način živjeti. Još je nekoliko godina pred nama i svakog 8.10. ovdje ćemo opet zahvaliti našim dečkima i ponosno gledati u budućnost. Na današnji dan zahvaljujem našim dečkima, njihovim roditeljima i obiteljima da taj 8.10. uvijek ostane zapamćen u našim srcima“, kazao je gradonačelnik Panian.

Također, pozvao je sve prisutne na predstojeće manifestacije, ovog vikenda je obilježavanje 125. Godišnjice DVD-a Dugo Selo, uz zabavu, natjecanja, svečanu sjednicu i svetu misu te na skoro Martinje.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine u podrumu tvrtke INA donio povijesnu odluku o raskidu svih veza Hrvatske s Jugoslavijom čime Republika Hrvatska postaje neovisna i samostalna država. Tromjesečni moratorij na Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske istekao je 7.listopada, a istoga dana JNA je raketirala Banske dvore u napadu na sam državni vrh. Dan kasnije, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.Skip to content