Pročelnik Dragičević prezentirao prijedlog dugoselskog gradskog proračuna za 2019. Godinu: „PLANIRA SE NASTAVAK POZITIVNIH TRENDOVA IZ 2018. GODINE“

Pročelnik za gospodarstvo i financije u Gradu Dugom Selu Dean Dragičević danas je za slušatelje Zabavnog radija prezentirao prijedlog Proračuna Grada Dugog Sela za 2019. godinu koji će sutra gradonačelnik  Nenad Panian predložiti ići na usvajanje Gradskom vijeću Grada Dugog Sela.

Dragičević ističe kako je provedeno javno savjetovanje o prijedlogu proračuna, u koje su se mogli uključiti svi građani , te kako je Proračun planiran sukladno Zakonu o proračunu, Uputama Ministarstva financija i statističkim podacima o rastu gospodarstva i zapošljavanja te padu javnog duga čiji su pokazatelji pozitivni, a  na bazi ovogodišnjeg proračuna s čijom je realizacijom više nego zadovoljan.

Naime, ovogodišnji gradski proračun realiziran je s 95% planiranih poreznih prihoda, stopostotnom realizacijom komunalne naknade te  tek nešto manjom realizacijom prihoda od komunalnog doprinosa. Porezni prihodi u 2018. godini su veći nego u 2017. godini i iznosili su čak 35 milijuna kuna,  dok su u 2017. godini bili manji od 30 milijuna kuna. Proračunski okvir se, kaže Dragičević, na rebalansu, koji će također sutra pred vijećnike, doduše smanjuje za 45 milijuna kuna, no taj nerealizirani dio proračuna odnosi se na zaduživanje u iznosu 14,6 milijuna kuna te na nerealizirane projekte, koji ne ovise  o Gradu, već o Ministarstvima i fondovima EU-a, kao što su Kulturno informativni centar (14 milijuna kuna) te Obilaznica Puhovec (14 milijuna kuna).

Isti projekti prenose se u sljedeću godinu, a unatoč tome što su izostale vanjske financijske potpore za njihovu realizaciju u ovoj godini, Dragičević je zadovoljan što je grad u tekućoj godini ostvario 16 milijuna kuna vrijednih projekata, od čega 4,1 milijun kuna otpada na sredstva dobivena iz EU fondova. Kao usporedbu ističe da  u 2015. i 2016. godini nije bilo nikakvih povlačenja  sredstava iz EU fondova, dok je Grad u 2017. godini dobio iz tih izvora svega 50.000 kuna.

Za 2019. godinu prijedlog proračuna gotovo je identičan lanjskom, ističe Dragičević, jer Grad ponovo namjerava prijaviti sve do sada nerealizirane projekte, te su stoga planirana sredstva u UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo  čak 53 milijuna kuna. Osim plana gradnje i plana održavanja te uz već spomenutu Obilaznicu Puhovec tu spadaju i energetske obnove zgrada Gradske uprave, Glazbene škole i Pučkog otvorenog učilišta, a riječ je o projektima koji bi se s 85% udjela trebali financirati iz Fondova EU. Gotovo 7 milijuna kuna planirano je za gospodarenje otpadom jer je potrebno nabaviti spremnike i vozila koja su potrebna za realizaciju projekta odvojenog prikupljanja otpada.

Identičan iznos izdvajanja predviđa se i za društvene djelatnosti od čega su najveći iznosi za KIC (14 milijuna kuna) i za rad dječjeg vrtića (preko 12 milijuna kuna). Također je predviđeno i 3 milijuna kuna za izgradnju pomoćnog igrališta NK Dugo Selo, s umjetnom travom, a većinu tog iznosa pokrit će Hrvatski nogometni savez. Dragičević je dodao kako se i u sljedećoj godini planira 470.000 kuna za rad Turističke zajednice, što bi trebalo biti dovoljno i za zapošljavanje profesionalca za turizam. Međutim, nikakvih drugih zapošljavanja nema, kao što nema ni rasta plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama.

Pročelnik Dragičević je na kraju zaključio kako Grad nema problema s likvidnošću te je neprestano u pozitivi, a dodao je i kako je do sada iz gradskog proračuna za 2500 umirovljenika isplaćeno oko 500.000 kuna božićnice.

 Skip to content