Projekt „Radost življenja“: Predstavljeni rezultati i ostvarenja

Nakon godine i pol aktivnog stvaranja u okviru projekta namijenjenog starijoj populaciji, organiziran je prikaz provedenih aktivnosti i novostvorenih kulturnih vrijednosti. Aktivnosti zdravog starenje, korištenja kreativnih i intelektualnih kapaciteta te jačanja društvenih kontakata, namijenjene starijima od 55 godina, započele su u ljeto 2018. godine, nakon što su Grad Dugo Selo, s partnerima – KUD-om „Preporod“ i Pučkim otvorenim učilištem dobili 806.716 kuna za programe prijavljene na natječaj. Izvor financiranja bili su EU fondovi s udjelom Ministarstva kulture od 15 posto.

U projektnim aktivnostima sudjelovala su 154 polaznika različitih radionica. Oni su odabrali sebi najbliže vrste aktivnosti s područja njegovanja tradicijskih običaja i vrijednosti našega kraja, umjetnosti i  kulture, jačajući pritom svoje sposobnosti u kreativnosti i doprinosu na tim područjima. Uz stručno vodstvo polaznici su stvarali na području zavičajne folklorne tradicije, tako su učili plesove, pjesme, sviranje, stvaranje zavičajnog ruha (veza, pletiva, tkanja) te umijeća kraluža kao ukrasa. S druge strane polaznici su unaprijedili kvalitetu života, razvili socijalne kontakte i vještine za stvaralaštvo. Ostvarivši dvije predstave poklonici kazališnog amaterizma potvrdili su svoje sklonosti. Umjetnički doprinos dali su ljubitelji slikanja brojnih motiva u različitim tehnikama te poklonici umjetničkog oblikovanja gline u izradi skulptura u keramici.

Sva postignuća predstavljena su javnosti u subotu 18. siječnja. Izložba umjetničkih djela postavljena je u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, gdje je i započela završna večer projekta uz uvodne riječi ravnatelja POU Nenada Haleuša-Malog. Svoje zadovoljstvo sa srcem punim radosti, kako je kazala, istaknula je predstavnica Ministarstva kulture Marica Mikec, pomoćnica ministrice, pohvalivši sve nositelje i korisnike projekta. Osim vrijednih izložaka ona je istaknula socijalnu i humanu vrijednost, kako za polaznike tako i cijelu zajednicu. To je potvrdio i dugoselski gradonačelnik Nenad Panian uz pohvale i najave nastavka ovakvih uspješnih i korisnih aktivnosti. O samim djelima, slikama i skulpturama govorio je likovni kritičar Vanja Babić, prof. pov. umjetnosti, naglasivši kvalitetu radova autora. Tome su pridonijeli i stručni voditelji – Helena Ohnjec, ak. kiparica, u keramici i Robert Samardžić – ak. slikar, u širokom rasponu slikarskih tehnika.

Ova izložba bit će postavljena do 31. siječnja i za posjetitelje Noći muzeja.

 Prikazi glazbenih i dramskih aktivnosti u dvorani „Preporod“

Mozaikom snimljenih video zapisa voditelj projekta Mario Mlinarek sa suradnicima predstavio je tijek projektnih aktivnosti sa završnim ostvarenjima. Brojni posjetitelji mogli su vidjeti kako je teklo učenje plesnih koraka uz vodstvo Stjepana Perka i Maje Mlinarek, vježbanje pjevanja zavičajnih pjesama   uz vodstvo Ambrozija Puškarića, te sviranje žičanih instrumenata pod vodstvom Maria Sorića. Pjevači su otpjevali uvježbane pjesme na otvorenju izložbe umjetničkih djela a tako i na pozornici Preporoda. Folklorna grupa kao i mali tamburaški sastav, također su publici pokazali kako su naučili plesati, odnosno svirati. Dramska se grupa predstavila u više navrata ranijim izvedbama, a u prikazu su viđeni najzanimljiviji dijelovi s proba i predstava.

I u dvorani „Preporod“ brojnim se posjetiteljima obratila zamjenica ministrice kulture Marica Mikec s riječima pohvale za uspješna raznolika ostvarenja. Ona je također najavila nove natječaje Ministarstva kulture na koje se očekuju prijave za sufinanciranje programa. A za uspomenu ponijela je darovane joj kraluže izrađene na radionici. Uz izrazito zadovoljstvo dugoselski gradonačelnik N. Panian zahvalio je svim sudionicima projekta koji se nastavlja, zasada u organizaciji Grada i suradnika, uz mogućnosti pokretanja novih projekata nakon predstojećih natječaja. Voditelj projekta Mlinarek zahvalio je svim polaznicima, suradnici a posebice voditeljima pojedinih aktivnosti.

Večer posvećena uspješnim rezultatima nakon provedenih aktivnosti, nastavljena je u zajedničkom druženju.

I materijalna ostvarenja projekta „Radost življenja“

Svim građanima, a posebice onima s poteškoćama u kretanju, značajan je lani izgrađeni prolaz uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta, koji spaja Ulicu D. Domjanića s prolazom te izlazom na Ulicu J. Zorića,

Nadalje za navedene stvaralačke aktivnosti kupljen je sav materijal koji je korišten u slikanju, oblikovanju gline, tekstilnom stvaralaštvu. Također je nabavljena peć za keramiku u stvaranju skulptura, tkalački stan, pisač i druga potrebna oprema za provođenje opisanih aktivnosti

F1.JPG F2.JPG F3.JPG F4.JPG F6.JPG F7.JPG F8.JPG P2.JPG P3.JPG P4.JPG P5.JPG P6.JPG P7.JPG dodatna.JPG f5.JPG

 Skip to content