Skupština Udruženja obrtnika Dugo Selo: Povećan broj obrtnika

Primarni ciljevi Udruženja obrtnika Dugo Selo za 2020. godinu su promicanje obrtništva te poticanje usavršavanja obrtnika kao i samozapošljavanja u obrtničkim zanimanjima, čulo se na sjednici Skupštine Udruženja održanoj 13. prosinca. Broj obrtnika je porastao, u 2016. godini bilo ih je 342, a sada je evidentirano njih 410.

U planu rada, bitan faktor je informatizacija koja će omogućiti protok informacija od komore prema obrtnicima i obratno. Istaknuta je važnost cjeloživotnog učenja, usavršavanje informatičke i komunikacijske tehnologije i mnogih drugih seminara i edukacija koji su bitni za poslovanje obrtnika. Uz pomoć poticajnih sredstava Zagrebačke županije i suradnje Obrtničkog učilišta, prema potrebi Udruženje će organizirati edukacije. Nastavit će se promidžba u osnovnim školama za upis u škole za obrtnička zanimanja, poboljšati suradnja sa SŠ Dugo Selo. Komora i udruženja obrtnika veliku pažnju poklanjaju promidžbenim aktivnostima u okviru kojih je najznačajnija manifestacija „Želim biti majstor“ koja nastoji privući učenike u obrtnička zanimanja. U suradnji s OKZ-om, u sklopu programa „Osmaš“ udruženje ima u planu organizirati program za učenike osmih razreda. Licenciranje obrtnika, posjete međunarodnim i domaćim sajmovima obrtništva, sudjelovanje u manifestacijama gdje se mogu pokazati dostignuća i omogućiti prodaja obrtničkih proizvoda – dio su programa. Primjerice, u lokalnoj sredini sudjelovanje na „Starim jelima z Dugoga Sela“. Različiti programi će se ostvarivati zajedno s OKZ-om i HOK-om te nadležnim ministarstvom, ali i jedinicama lokalne samouprave. OKZ u suradnji s Udruženjima obrtnika Zagreba te Zagrebačke županije, pokrenula je projekt zajedničke nabave – Artifex. Uključit će se i dugoselsko te će putem projekata pokušati omogućiti svojim obrtnicima povoljniju nabavku energenata i repromaterijala. Ukupni planirani prihodi u sljedećoj godini iznose 224.550 kuna, a rashodi 196.200 kuna.

Skupštinu, koju je vodio predsjednik UO Dugo Selo Marko Cesar, došli su pozdraviti predsjednik OKZ Mirza Šabić, potpredsjednici OKZ-a predsjednik UO Zagreba Antun Trojnar i predsjednik UO Vrbovca Ivan Leščić te u ime grada Dugog Sela gradonačelnik Nenad Panian koji je rekao kako međusobna veza i suradnja Grada i njegovih obrtnika mora biti čvršća. Naglasio je kako podršku imaju, u proračunu ima sredstava namijenjenih za njih. Posla za obrtnike ima, ali nedostaje radne snage, treba poticati obrtnička zanimanja, kazao je Panian dodavši kako je nedavno sudjelovao na konferenciji „Economist: Svijet u 2020.“ u HNB-u.

Na sjednici je podsjećeno na priznanje OKZ-a mladoj obrtnici Vesni Antolković te uručena „Zlatna diploma“ dugogodišnjem uspješnom obrtniku Ivici Hozmecu.

o1.JPG o2.JPG o3.JPG o4.JPG o5.JPG o6.JPG o7.JPGSkip to content