ŠPORTAŠI GODINE: HRVOJE ČIŽMEK I JOSIPA MAMIĆ

Dok se u Hollywoodu dijelio slavni kipić, u Gradskoj športskoj dvorani Dugo Selo djelila su se priznanja za najbolje športaše u prošloj 2014. godini. Svečana dodjela održana je u nedjelju 22. veljače u 19 h u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela. Predsjednik Zajednice Branko Deronja naglasio je kako u okviru Zajednice djeluje 18 športskih udruga i klubova koji se natječu u 15 sportova. Ukupno 64 ekipe- momčadi natječu se u 64 natjecateljske lige. U pojedinačnim natjecanjima bilježimo sudjelovanje na 155 turnira i 50 utrka s preko 300 učesnika. Najveće zadovoljstvo je, ističe Deronja, što većinu športaša čine mladi i najmlađi. Njih je 60%, odnosno 650 športaša.
– Da bi sve to moglo funkcionirati nužno je nesebično zalaganje svih vodstava klubova te financijska potpora grada, na čemu se zahvaljujemo gradonačelniku, gradskom vijeću kao i potpori Županje u pojedinim programima te svima koji su doprinijeli razvoju sporta. Zahvala ide i donatorima i sponzorima te roditeljima bez čije pomoći se ovone bi moglo ostvariti – izjavio je Branko Deronja u svom govoru. Nazočnima su se obratili i Boris Makarun, zamjenik predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije; Ivica Bošnjak u ime župana Zagrebačke županije, te Stipe Velić, gradonačelnik Dugog Sela. Gradonačelnik je naglasio kako je Dugo Selo jedan od vodećih gradova u Županiji koji izdvaja znatna sredstva za šport, odnosno između 5 i 7 % te da će tako nastaviti i dalje. Boris Makarun rekao je kako je usprkos novom načinu obračuna poreza i smanjenja sredstava na svim lokalnim razinama, Zagrebačka županija uspjela zadržati sredstva na istoj razini kao i prošle godine, tako da, kako kaže, športaši u ovoj godini mogu očekivati ista sredstva kao i u prošloj. Ivica Bošnjak obratio se u ime župana Zagrebačke županije, te naglasio kako županija trenutno gradi osam novih sportskih dvorana na području županije, a u samom Dugom Selu se planira proširenje srednje škole, sanacija krova OŠ Josipa Zorića, kao i nova fasada, a u planu je i izgradnja četvrte škole. Osim njih, ovoj svečanosti nazočili su i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, Pavo Jakovljević; Zlatko Lasan, dopredsjednik zajednice športskih udruga i saveza ZŽ; Mario Makarun, tajnik zajednice športskih udruga i saveza ZŽ; Željko Ivaniček, predsjednik Gradskog vijeća.
O nominacijama za najbolje športaše odlučivala je stručna komisija u sastavu Jadranka Robić (predsjednica), Željko Melić i Franjo Končić (članovi), predsjednik ZŠU Branko Deronja i tajnik Ivica Plašić. Konačnu odluku donio je stručni ocjenjivači sud, 04. veljače u sastavu: Branko Deronja (predsjednik), Mladen Vrabec, Davor Orešković, Jadranka Robić, Željko Melić, Zvonko Kaleb i Franjo Končić.
Najboljom sportašicom proglašena je Josipa Mamić iz ŽRK Dugo Selo 55′. Osim nje, u ovoj kategoriji nominirana je bila i Ana Murat. Josipa je dobila nagradu jer je doprinijela izvrsnim rezultatima kluba u prošloj, kao i u ovoj godini.  Najbolji je strijelac 1. HRL u sezoni 2013/2014 s 162 postignuta pogotka. Svom igrom doprinijela je izvrsnim rezultatima svoje ekipe kadetkinja, gdje je u sezoni 2013/2014. ostvaren plasman na 7. zaredom završnicu PH u Umagu, te osvojen naslov Viceprvakinje Hrvatske. Najboljim sportašem proglašen je Hrvoje Čižmek iz Auto moto kluba Dugo Selo. On je državnik prvak „A07“ ocjensko spretnosne vožnje, prvak je i regije Sjever „A07“, a bio je i u finalu prvenstva Hrvatske.
Za najboljeg sportaša nominirani su bili Hrvoje Čižmek (dobitnik), Nikola Tucaković (Kyokushin karate Dugo Selo), Krunoslav Belić (STŠK Dugo Selo) i Tomislav Filipović (Šahovski klub Dugo Selo).
– Auto šport se rijetko svrstava u kategoriju s ostalim športovima, tako da ova nagrada ima poseban značaj za mene osobno, a i za sam klub. Naši treninzi su u pravilu fizičke spreme. Dok se ostali sportaši bore međusobno, mi se borimo za volanom i sa cestom – izjavio je najbolji sportaš u prošloj godini, Hrvoje Čižmek. Osim njemu, priznanje je izdano i samom Auto moto klubu Dugo Selo. Naime, oni su proglašeni za najbolju momčad u 2014. godini. U ovoj kategoriji nominirani su bili STŠK Dugo Selo (seniori), MRK Dugo Selo (seniori) i KK Dugo Selo (seniori).  Za najbolju ekipu nominirani su ŽRK Dugo Selo 55′ (seniorke) i STŠK Dugo Selo (seniori), a nagrada je pripala ŽRK Dugo Selo 55′. One su osvojile treće mjesto na međunarodnom rukometnom turniru u Sinju, 2. mjesto na mem. rukometnom turniru Đure Dubenik u Dugom Selu.  Klub dugi niz godina daje reprezentativke u svojim redovima.
U kategoriji najuspješniji trener nominirani su Nikola Banjeglav (Kyokushin karate Dugo Selo), Tomislav Ivanković (NK Dugo Selo), Ivan Vranić (KK Dugo Selo) i Zvonko Pokas (STŠK Dugo Selo). Nagrada je pripala Nikoli Banjeglavu iz Kyokushin karate kluba Dugo Selo. Za najuspješniju trenericu nominirana je jedino Tanja Plašić, koja je i dobitnica tog priznanja. Priznanja za unaprjeđenje športskih klubova i Grada Dugog Sela primili su: Duško Galić (MRK Dugo Selo), Jadranka Robić (ŽRK Dugo Selo 55′), Sven Jurec (STŠK Dugo Selo) i Tomislav Filipović (šahovski klub Dugo Selo). Nagradu za zaslužni športski kolektiv primili su: ŽRK Dugo Selo 55, STŠK Dugo Selo, Kyokushin karate klub Dugo Selo, MRK Dugo Selo i NK Ostrna. Priznanja za nastup u reprezentaciji Hrvatske na svjetskim i europskim prvenstvima idu: Josipi Mamić- ŽRK Dugo Selo ’55 (SP Juniorki, Hrvatska), Ivi Šebalj- ŽRK Dugo Selo ’55 (SP kadetkinja, Makedonija), Andrei Pavković- ŽRK Dugo Selo ’55 (SP kadetkinja, Makedonija), Mariji Novosel- ŽRK Dugo Selo ’55 (EP u rukometu na pijesku kadetkinja u Španjolskoj), Josipu Matezoviću MRK Dugo Selo (EP u rukometu na pjesku kadeta u Španjolskoj, Marku Jurakiću- MRK Dugo Selo (EP kadeta, Poljska), Dorianu Markušiću-MRK Dugo Selo (EP kadeta, Poljska), Teni Vrh- Kyokushin karate klub Dugo Selo (EP juniorki, Azerbajdžan), Luki Martineku- STŠK Dugo Selo (EP kadeta, Italija) i Mislavu Martineku- STŠK Dugo Selo (EP kadeta, Italija).
Za sportske nade godine odabrani su: Luka Dragun- STŠK Dugo Selo, Andrej Papak – STŠK Dugo Selo, Matej Murat- STŠK Dugo Selo, Leo Sever- Kyokushin karate klub Dugo Selo, Martin Čekada- Kyokushin karate klub Dugo Selo, Leona Dokuš- Kyokushin karate klub Dugo Selo, Matej Pejić- NK Dugo Selo, Stjepan Jagodin- NK Dugo Selo, Ivan Agatić- NK Dugo Selo, Jan Jurković- NK Dugo Selo, Robert Kajtazi- NK Dugo Selo, David Prlić- NK Dugo Selo, Karpo Sirotić- MRK Dugo Selo, Dominik Kuzmanović- MRK Dugo Selo, Fabijan Grubišić- MRK Dugo Selo, Tian Borovec- MRK Dugo Selo, Daron Pomper- MRK Dugo Selo, Julijana Šestan- ŽRK Dugo Selo ’55, Iva Budim- ŽRK Dugo Selo ’55, Paula Jakešević- ŽRK Dugo Selo ’55, Lucija Ljevar- ŽRK Dugo Selo ’55, Ivan Drmić- Teakwondo klub Dugo Selo, Marin Orlović- Teakwondo klub Dugo Selo, Paula Brekalo- Teakwondo klub Dugo Selo, Mia Vjernik- Teakwondo klub Dugo Selo, Matej Žgalin- Teakwondo klub Dugo Selo i Marko Jerković- Teakwondo klub Dugo Selo.

NAJVIŠE NAGRADA RUKOMETAŠIMA I RUKOMETAŠICAMA
U konkurenciji 2002. godište i mlađi, nominirani su Luka Zlatkov- STŠK Dugo Selo i Marko Jerković- STŠK Dugo Selo, a nagradu je osvojio Luka Zlatkov. Od cura nominirane su Antonela Papak- STŠK Dugo Selo i Mia Vernik- Teakwondoklub Dugo Selo , a dobitnica je Antonela Papak. U konkurenciji športaši i športašice podmlatka 2000. godište i mlađi nominirani su: Karlo Sirotić- MRK Dugo Selo i Filip Mavrić- Kyokushin karate klub Dugo Selo, a dobitnik nagrade je Filip Mavrić. U istoj konkurenciji od cura nominirane su Julijana Šestan- ŽRK Dugo Selo ’55, Paula Brekalo- Teakwondoklub Dugo Selo i Ana Murat- STŠK Dugo Selo, a nagradu je osvojila Ana Murat.
U konkurenciji športaša i športašica godine u ppodmlatku98′ godište nominirani su, od muških: Matej Žgalin- Biciklistički klub Dugo Selo, Luka Martinek- STŠK Dugo Selo i Marin Orlović- Teakwondo klub Dugo Selo. Nagradu je osvojio Luka Martinek. Od cura je jedina nominirana bila Laura Bebek iz ŽRK Dugo Selo, koja je i dobitnica nagrade.
Za najbolji podmladak u kategoriji ’96. godište nominirani su Dorian Markušić- MRK Dugo Selo i Martin Čekada- Kyokushin karate klub Dugo Selo; a nagradu je osvojio Dorian Markušić. Od djevojaka u ovoj kategoriji je nagrađena i jedina nominirana Iva Šebalj.
Za najbolje u podmlatku juniorke i juniori, nominirani su Matej Murat- STŠK Dugo Selo, Ivan Drmić- Teakwondo klub Dugo Selo, Gian Karlo Ciglar- AMK Dugo Selo, a najbolji športaš u juniorskoj kategoriji je Gian Karlo Ciglar. Od djevojaka je najbolja športašica i jedina nominirana Tea Vrh- Kyokushin karate klub Dugo Selo.
U konkurenciji najbolje momčadi 2002. godište nagradu su osvojili MRK Dugo Selo- dječaci (2002. godište) i Odbojkaški klub Dugo Selo (2002. godište). U konkurenciji najbolja momčad-ekipa ’00 godište, nominirani su: MRK Dugo Selo-dječaci i NK Dugo Selo- stariji pioniri, a nagrada je pripala MRK Dugo Selo. Od djevojaka nagradu su odnijele ŽRK Dugo Selo ’55- djevojčice.
U konkurenciji najbolja momčad ekipa ’98 godište, nominirani su KK Dugo Selo i STŠK Dugo Selo, a nagradu je osvojio STŠK Dugo Selo. U konkurenciji najbolje ekipe i momčadi podmlatka 96. godište nominirani su MRK Dugo Selo i STŠK Dugo Selo, a nagradu osvaja MRK Dugo Selo. Od djevojaka u ovoj kategoriji, jedine nominirane i osvajačice nagrade su ŽRK Dugo Selo 55′- kadetkinje.

Ivana Vodanović

 Skip to content