U Dugom Selu održano predstavljanje knjige stručnjaka Dubravka Klarića „Droge, ovisnosti i nasilje“

U organizaciji Zagrebačke županije, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, Grad Dugo Selo bio je domaćin jučerašnjeg predstavljanja knjige autora Dubravka Klarića, pod nazivom „Droge, ovisnosti i nasilje“. Tom prilikom, o knjizi i samom autoru brojne okupljene goste u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela upoznali su recenzenti prof. dr.sc. Zoran Zoričić i primarijus dr.sc. Robert Torre, dok je na samom početku skup pozdravio zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević.

        „Klarić je posljednji Mohikanac na području suzbijanja zlouporabe droga u kojem se kao stručnjak, kriminolog bavi cijeli radni vijek, prateći je od nulte faze. Knjiga u užem smislu povezuje brojne ovisnosti, poput prekomjernog pijenja alkohola ili patološkog kockanja, ali i modernih ovisnosti – o Internetu, mobitelu ili društvenim mrežama, s najvećim naglaskom na droge“, rekao je dr.sc. Torre. Naveden je podatak kako Hrvatska zauzima visoko treće mjesto u Europi po konzumaciji canabisa i novih droga, i to kod mladih ljudi u odbi od 15 do 25 godina.

        Dubravko Klarić savjetnik je u Uredu za suzbijanje zloporabe droge Vlade Republike Hrvatske, kao i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije. Jedan je od najboljih poznavatelja situacije na području kriminologije i zlouporabe droga u Hrvatskoj. Diplomirani je kriminalist sa završenim brojnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se bavi kriminalističkim, pravnim i psihosocijalnim aspektima zlouporabe droga i u vezi s time represivno – preventivnim djelovanjem. Dosada je objavio desetak samostalnih knjiga, a u ovoj knjizi progovara o problematici ovisnosti o drogama, alkoholu, duhanskim proizvodima, Internetu, kockanju i slično.

–      O problemu droga posvetio sam najveći dio knjige, jer to je bezvremena priča; priča koja nema kraja, a na nju se nadovezuju druge priče – o ovisnosti, nasilju. Vidio sam svijet droge u najgorem svjetlu, ali borbu s njom, i iako rat protiv droge nismo dobili, dobivamo pojedine bitke, poručio je autor Klarić.Skip to content