U Hrvatskim vodama svečano predan aplikacijski paket za projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica-Dugo Selo

U Hrvatskim vodama danas su svečano predani aplikacijski paketi za EU sufinanciranje za pet projekata iz vodokomunalnog sektora, vrijednih gotovo 2,4 milijarde kuna. Među njima je sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica-Dugo Selo, projekt vrijedan 174,6 milijuna kuna. Ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobroviću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću aplikacijski paket predao je Tomislav Masten, direktor ViO Zagrebačke županije.

Projekt Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica-Dugo Selo, čiji su ukupni prihvatljivi troškovi 173.418.599 kuna, obuhvaća nadogradnju 3. stupnja pročišćavanja na postojećem uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Oborovskim Novakima, izgradnju 84,6 kilometara novih kolektora, ukupno 10 crpnih stanica i tri retencije, rekonstrukcija jedne retencije i 1,6 km cjevovoda, besplatni priključak na kanalizaciju za oko 8.500 stanovnika (oko 2.600 priključaka) te potpunu sanaciju prometnica po okončanju radova. Realizacijom ovog Projekta ukupna stopa priključenosti (pokrivenosti) na kanalizacijski sustav u aglomeracije će se povećati na oko 86 posto, a standardi pročišćavanja će se podignuti na treći stupanj. Udio Rugvice i Dugog Sela u financiranju ovog Projekta iznosi 11,5 milijuna kuna što predstavlja 6,56 posto ukupnog troška, a u preostalom dijelu Projekt će biti financiran sredstvima EU 70 posto, te po 11,79 posto osiguravaju resorno Ministarstvo i Hrvatske vode.

„Računa se da će biti priključeno oko 9.000 stanovnika, ovime se podiže komunalni standard na višu razinu“, istakao je Masten dodavši i kako se priprema projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije –Zagreb istok za koji se očekuje da će kroz mjesec, dva isto biti ovakva aplikacija. On je zahvalio na radu gradskim i općinskim službama Dugog Sela i Rugvice, kao i bivšeg DUKOM-a, čiji je ViO ZŽ pravni sljednik. Svečanosti predaje aplikacijskih paketa nazočili su čelnici Dugog Sela i Rugvice. „Ovim projektom vrijednim više od 174 milijuna kuna praktički ćemo riješiti kompletnu komunalnu infrastrukturu na području Dugog Sela. Trebao bi biti zgotovljen 2018. godine, a tada će preko 90 posto stanovništva imati priključak na kanalizaciju i vodovod“, istakao je gradonačelnik Stipo Velić. Zadovoljstvo je izrazio načelnik Općine Rugvica i saborski zastupnik Mato Čičak. „Izgradnja sekundarne mreže kanalizacije krenuti će kod nas u Rugvici vrlo brzo, natječaj će biti uskoro raspisan i nadamo se da će radovi krenuti na ljeto. Tu nismo stali, nadamo se da će kroz godinu, dvije krenuti i izgradnja glavnog voda prema Oborovu i Prevlaci kako bi cijeli kanalizacijski sustav stavili u funkciju“, izjavio je Čičak.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Hrvatskoj za projekte poboljšanja javnih vodoopskrbnih sustava ukupno na raspolaganju oko 7,8 milijardi kuna

Uz projekt Dugo Selo-Rugvica, predana je dokumentacija za projekte Krk, Varaždin, Velika Gorica, i Betina-Murter. „Ovo je potvrda kontinuiranog rada Ministarstva na pripremi projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Samo danas imamo predaju dokumentacije za pet projekata vrijednih 2,4 milijarde kuna. Jačanje sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda povećava kvalitetu života stanovnika i podiže razinu zaštite okoliša. Isto tako, ovi projekti znače poslove za tvrtke koje će biti angažirane na njihovoj realizaciji i imat će značajan učinak na domaće gospodarstvo“, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Uz ministra Dobrovića i generalnog direktora Đurokovića, bila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, predstavnici isporučitelja vodnih usluga koji su službeno predali aplikacijske pakete i to: direktor tvrtke Ponikve Voda Frano Mrakovčić, direktor Varkoma Vlado Vlašić, direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten i direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Miho Mioč te predstavnici JLS-ova na čijim će se područjima realizirati projekti.

„Kroz ovih 5 projekata realizirat će se gotovo 630 kilometara kanalizacijskih kolektora, izgraditi gotovo 200 crpnih stanica te 10-ak uređaja za pročišćavanje. Na sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda priključit će se više od 65.000 ljudi“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je najavio da kreće i ubrzana priprema projekata za smanjivanje rizika, prije svega obrane od poplava, te kako će uskoro započeti rekonstrukcija nasipa u Županjskoj Posavini koje je bilo ugroženo u dužini 200 kilometara.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić poručila je da su nam na raspolaganju iznimno velika EU sredstva te je naglasila da apsorpcija sredstava ide te je bitno i dalje ulagati napore kako bi se iskoristile značajne mogućnosti koje nam se pružaju. U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Hrvatskoj je samo za projekte poboljšanja javnih vodoopskrbnih sustava ukupno na raspolaganju oko 7,8 milijardi kuna. U različitim fazama pripreme je 70-ak projekata, od čega je 30-ak projekata u visokom stupnju pripreme.Skip to content