U „Zelenoj čistki“ prikupljeno 20 tona smeća

Grad Dugo Selo pridružio se i ove godine kampanji  udruge Žmergo “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” u sklopu projekta “Let`s do it Croatia”. U danas održanoj akciji kojom je koordiniralo komunalno redarstvo, sudjelovalo je četrdesetak učenika iz OŠ “Josipa Zorića” te „Ivan Benković“ zajedno s ravnateljima škola i nastavnicima. Prikupljeno je 20 tona raznog otpada odnosno 7 kamiona. Vrijednim volonterima pridružio se i gradonačelnik Nenad Panian.
„Zelena čistka održava se na desetak lokacija. Surađujemo s osnovnim školama, danas su tu dvije ekipe učenika-volontera iz Zorićeve i Benkovića. Jedan dio čisti u industrijskoj zoni, drugi u Prozorju gdje su im se pridružili djelatnici Hrvatskih šuma. Sudjeluje DKPC koji je osigurao vreće, Grad svu potrebnu opremu te lokalni autoprijevoznici koji prevoze otpad. Pridružila se i jedna građanka Helena Jelenić s petogodišnjim sinom“, rekao je voditelj Odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davor Miljanović. Skupljeni otpad odmah se i sortirao, a osim miješanog komunalnog dovezeno je i dosta glomaznog otpada. Cilj ove akcije je uključivanje građana i udruga u akciju čišćenja i uklanjanja otpada iz prirode kao i podizanje razine svijesti o čistom okolišu kao i osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada. „Crne točke“ Dugog Sela su rubni dijelovi grada, šume i kanali, Prozorje, Martin breg, Andrilovec, Leprovica, uz prugu, industrijska zona. No, čini se da je smeća ipak sve manje, rekao je Miljanović.
Ovim se putem apelira na građane da ne bacaju smeće u prirodu i ne stvaraju divlja odlagališta. Građani mogu počinitelje anonimno prijaviti Komunalnoj službi, svi podaci dostupni su na web stranici Grada. Također, po novom zakonu za parcelu na koju je bačen otpad odgovoran je vlasnik parcele. Što se tiče odlaganja raznih vrsta otpada, može se odlagati besplatno na odlagalište i u Reciklažno dvorište u Andrilovcu.Skip to content