Uspješno premijerno prikazana „Alkarska nevista“ dugoselskog autora Igora Knižeka na Sinjskoj alci

Proteklog vikenda u sklopu 303. po redu manifestacije „Dani Alke i Gospe Sinjske“  više nego uspješno premijerno je izvedena predstava „Alkarska nevista“, inače bazirana na tekstu dugoselskog tekstopisca Igora Knižeka. Priča progovara o univerzalnim temama – o obitelji, pripadnosti, ljubavi, ali i o Alci te hrabrosti naroda Sinja i Cetinske krajine. Radnja je smještena u povijesnu 1715. godinu, u vrijeme obrane Sinja od osmanlijske vojske te sedam godina kasnije, a govori o sinjskoj obitelji, čijeg su sedmogodišnjeg sina odveli Turci i hrabroj djevojci Ivi, koja kreće u potragu za bratom.

Knižekovu priču o Alkarskoj nevisti produkcijski potpisuje Sinjsko pučko kazalište, a za potrebe predstave dramaturški ju je obradila dramaturginja Olja Lozica, a adaptaciju teksta i režiju preuzeo je Željko Viculin. Osim članova Sinjskog pučkog kazališta, u predstavi su sudjelovali Franjevački samostan u Sinju, polaznici Franjevačke klasične gimnazije, KUD Peruća iz Hrvaca, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja i Udruga reraša i guslara iz Otoka.

Premijeru, održanu u Alkarskim dvorima, pratila je mnogobrojna publika, a među njima i roditelji našeg Igora Knižeka. On nije mogao nazočiti predstavi jer trenutno boravi i radi u Irskoj, stoga je njegovo pismo nakon predstave pročitala majka Meri Knižek. Pismom se zahvalio Sinjskom pučkom kazalištu koje je prepoznalo vrijednost njegovog teksta.

Iako su Knižekova djela i ranije uprizorena (kao što je Priča o dva brata, u Stolcu u Bosni i Hercegovini), „Alkarska nevista“ po svojoj zahtjevnosti i značaju podigla je ljestvicu više. Naime, kako su prenijeli mediji radi se o vrlo zahtjevnom projektu čiju realizaciju su financijski poduprli Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj. Podršku projektu dala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputivši pismo potpore u kojem je, između ostalog, poručila „neka ovo djelo bude umjetnički dar štovateljima umjetnosti, stanovnicima Sinja i njihovim gostima koji će imati priliku s vama podijeliti trenutke ove umjetničke svečanosti.“

 

Fotografije: Privatne fotografije obitelji Knižek i Sinjsko pučko kazališteSkip to content