Večernjakova tribina u Dugom Selu – od komunalnih i prometnih pitanja do vojarne, Kulturnog centra za posjetitelje i brendiranja grada

Teme na sinoćnjoj javnoj tribini u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela, a u organizaciji Večernjeg lista, obuhvatile su niz područja – od komunalne infrastrukture, prometne problematike i rješenja, gospodarskih projekata, kanalizacije, do pitanja korištenja vojarne, nastavka projekta Kulturnog centra za posjetitelje i izgradnje bazena. Javna tribina pod nazivom „Želite li bolje Dugo Selo?“ okupila je brojne zainteresirane građane, kao i predstavnike Grada Dugog Sela, gradonačelnika Stipu Velića, njegove zamjenike Pavu Jakovljevića, Vladu Kruhaka, pročelnike i stručne suradnike Grada kojima su građani direktno mogli postavljati pitanje, te prethodno mailom uredništvu Večernjaka.

Na pitanje zašto ZET nije vraćen u Dugo Selo gradonačelnik Velić je odgovorio kako se razgovori o tome već vode unazad pet godina, no zbog činjenice što će projekt koštati Grad Dugo Selo oko 7 milijuna kuna – trenutno ga nije moguće realizirati.

Također nije moguće napraviti željezničku stanicu u Kopčevu, što je bilo jedno od pitanja, s obzirom, kako je pojasnio gradonačelnik – HŽ u svoje planove izgradnje i rekonstrukcije pruge nije planirao takvu investiciju.      No, zato je istaknuto kako će, nakon što je objavljeno kako je poništena odluka o odabiru izvođača radova na obnovi postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci, HŽ Infrastruktura sredinom veljače upoznati javnost s novom odlukom. Tako bi realizacija ovog projekta skoro mogla i krenuti, rečeno je.

Zeleno svjetlo za realizaciju prošao je i i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava na području Kopčevca. Studija izvodljivosti je dovršena, a sam projekt je odobren od konzultantske tvrtke Jaspers te se očekuje sufinanciranje iz Europske unije, naveo je pročelnik za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan.

Kada će se nastaviti projekt uređenja i osnivanja Kulturnog centra za posjetitelje u prostoru starog Doma zdravlja, bilo je još jedno od pitanja, na što je pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko naveo kako za isti objekt postoji i još uvijek važi građevinska dozvola te da su radovi započeti. U pripremi je studija izvodljivosti nužna za apliciranje za sredstava EU fondova. „Prošle godine zgrada je konačno prenesena u vlasništvo Grada te ćemo sada pokrenuti projekt započet još 2007. godine“, rekao je gradonačelnik.

Što grad čini po pitanju privlačenja novih tvrtki, pokretanju gospodarstva te jesu li ostvareni neki koraci prema brendiranju grada, također je bilo jedno od sinoćnjih pitanja građana. Gradonačelnik je podsjetio na projekt CARGO centra za koji „na višim instancama nije bilo sluha te još uvijek stoji u ladicama“, no od tog projekta neće se odustati. „Osim organizacije tradicionalnih manifestacija i njegovanja lokalnih običaja, korektnijih koraka prema brendiranju nema zbog nedostatka financijskih sredstava“, poručila je stručna suradnica za gospodarstvo i poslove Turističke zajednice Dugo Selo Zvjezdana Budor Klarić.

Dati su i prijedlozi za formiranjem biciklističkih staza, kao i parkirališta za bicikle na željezničkom kolodvoru, izgradnjom dodatnog parkirališta za aute, postavljenjem dodatnih klupica na zelenim površinama, za skorim asfaltiranjem pojedinih ulica, te naravno, izgradnjom bazena.

Na kraju organizatori tribine naveli su kako će sva pitanja koja su naknadno postavljena putem letka ili večernjakove mail adrese bit će objavljena u tiskovini i na internetskim stranicama Večernjeg lista.Skip to content