Predstavnici Grada i udruga o uvjetima raspisanih natječaja

S obzirom na nedavno raspisane javne natječaje za dodjelu financijske potpore programima/projektima gradskih udruga za 2020. godinu, i to u području javnih potreba u kulturi te u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti, a koji su još uvijek otvoreni, u Gradskoj upravi danas je održan sastanak sa zainteresiranim udrugama.

Predstavnici Grada Dugog Sela na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jasminkom Kokot Bambić i voditeljicom odsjeka za gospodarstvo Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Zvjezdanom Budor Klarić nastojali su dodatno pojasniti uvjete i sve potrebne specifikacije raspisanih natječaja.

Kako je istaknula dogradonačelnica ove godine Grad će inzistirati na financijskim izvješćima, odnosno na uvidu u utrošak gradskih sredstava po apliciranim programima i projektima udruga koja će, kao takva, biti javno objavljena na službenoj web stranici Grada Dugog Sela. „Takav način rada možda će iziskivati dodatne napore i i bolju ekipiranost u udrugama, no zbog transparentnosti trošenja javnog novca i odgovornosti prema građanima smatramo da je to bitno. U tome gradske službe vam donekle mogu i pomoći“, poručila je Kokot Bambić, dok je Budor Klarić istaknula je da ovaj način dodjeljivanja sredstava i opravdavanja trošenja javnog novca je utemeljen prema Zakonu o udrugama. U svojim izvješćima udruge će morati podnijeti točne podatke o brojnosti članstva, i to isključivo na temelju uplaćenih članarina. Također udruge se potiču na „veću vidljivost“ te na praćenje i apliciranje ostalih natječaja, posebice Zagrebačke županije na koje se dugoselske udruge inače slabo prijavljuju. Od dugoselskih udruga, poručeno je na sastanku, očekuje se i aktivno participiranje u javnim gradskim manifestacijama, kao što je nadolazeći Fašnik koji će se u Dugom Selu održati 23. veljače te im je na kraju upućen poziv da do kraja tjedna pošalju popis svojih ovogodišnjih planiranih aktivnosti kako bi se mogao objaviti kalendar aktivnosti, rečeno je.

Zamjenica gradonačelnika najavila je skoro raspisivanje trećeg natječaja za sve gradske udruge, a kojim udruge mogu aplicirati za dodatna sredstva u aktivnostima i pokrivanju troškova organizacije pojedinih aktivnosti, natjecanja, nagrada i slično. Prema najavama, natječaj će najvjerojatnije biti raspisan do kraja mjeseca i bit će koncipiran na istom principu kao i trenutna dva koja su otvorena, no maksimalni iznos financijskih sredstava bit će značajno manji.

Podsjećamo, Grad Dugo Selo raspisao je natječaj za udruge u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti ukupne vrijednosti 350.000 kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu ili programu iznosi 5.000 kuna, dok je najveći 100.000 kuna. Također raspisan je javni natječaj za dodjelu financijske potpore programima/projektima udruga u području javnih potreba u kulturi ukupne vrijednosti 400.000 kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu ili programu iznosi 5.000 kuna, dok je najveći 350.000 kuna.

Planirani okvirni broj ugovora prema svakom spomenutom javnom natječaju je deset, a financijska podrška ostvaruje se tijekom sljedećih godinu dana. Rok za podnošenje prijedloga projekata i programa udruga je do 12. veljače 2020. godine. Više informacija o uvjetima javnih natječaja može doznati na mrežnim stranicama Grada Dugog Sela – https://dugoselo.hr/javni-natjecaji-postupci-u-tijeku/

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG

 Skip to content