Više od 100 stabala zasadit će se na području grada u akciji Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

„Društvo napreduje kada starije generacije sade drveće znajući da se u njegovu hladu neće odmarati“, mudrost je grčke izreke koja bi se mogla (i trebala) ugraditi u najrazličitija područja u hrvatskom društvu – no ovaj puta ona će doslovno zaživjeti u akciji Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. – 27. listopada. U ovu akciju se uključilo i Dugo Selo.

Kako se moglo čuti na jučerašnjem organizacijskom sastanku dugoselske koordinacije ove akcije – na području grada Dugog Sela tih dana bit će zasađeno više od 100-u stabala. Od toga 70-ak stabala će biti zasađeno na javne površine, na prethodno dogovorene lokacije – i to u Osječkoj ulici, Perivoju grofa Drašković, u Starčevićevoj (dječje igralište kod Plodina), u Puhovu (dječje igralište), Kozinščak (kod sportskog centra) te kod parkirališta u Ulici M. Krleže, dok će u dvorištu OŠ Ivana Benkovića biti zasađena 32 stabla. Sadnja će započeti u petak, 25. listopada u 12:00 sati na dječjem igralištu u Starčevićevoj ulici (kod Plodina) gdje će vrtićka, školska i djeca iz Dnevnog centra Stančić zasaditi pet stabala. Istog dana u centru grada, pod našom „dugoselskom vurom“ za tu pripremljenu zgodu na štandu će se dijeliti manje sadnice iz donacije Hrvatskih šuma, a o točnom vremenu informirat ćemo vas naknadno. Sljedećeg dana, u subotu 26. listopada, svi sudionici se okupljaju u Osječkoj ulici (križanje Osječke sa Školskom ulicom) gdje će biti organizirano zajedničko fotografiranje nakon čega će se svi uputiti na svoje lokacije sadnje, u pet grupa.

Sinoćnjem sastanku nazočili su gradonačelnik Nenad Panian, stručna suradnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Jadranka Robić, predstavnici škola, vrtića, vatrogasaca, Dnevnog centra Stančić, udruga – Društvo Naša djeca Dugo Selo, KUD Preporod, Crvenog križa Dugo Selo, SUH-a Dugo Selo, Gradske udruge umirovljenika Dugo Selo i Pčelarske udruge Maslačak. U akciju su uključeni i mnogi drugi, no sinoćnjem sastanku nisu mogli nazočiti. Gradonačelnik Panian ovu inicijativu smatra važnim čimbenikom u uljepšavanju i ozelenjivanju gradskog okoliša te stvaranju vizije „grada cvijeća, grada drvoreda“. Predstavnica gradskih službi Jadranka Robić istaknula je vrijedne donacije rasadnika – 30 stabala iz Vrtnog centra Iva iz Čakovca te 15 stabala iz Rasadnika Bobica iz Velike Ostrne, dok su Hrvatske šume, Šumarija Dugo Selo donirali 150 komada potpornih kolaca, vrlo bitnih za početni stadij stabilnog rasta stabala. Koordinatorica akcije za Dugo Selo Ariella Melić i ovaj puta je pozvala sve zainteresirane koji imaju višak sadnica u svojim vrtovima i voćnjacima da ih doniraju i na taj način se priključe. Iste sadnice moći će se razmijeniti na štandu u centru grada u petak, 25. listopada. Potrebno je napomenuti kako se građani mogu uključiti u akciju tih dana te saditi na svojim privatnim parcelama, dok se na javnim površinama može saditi isključivo u dogovoru s nadležnim službama u Gradu Dugom Selu.

1.JPG 2.JPG 3.JPG 4.JPG 5.JPG 6.JPG

 Skip to content